'Acne, JIJ? Pfft, jaja.' / Mijn verhaal en how to deal with it

12:40

Het was gisteren dat ik aan de Leidsevaart in Haarlem stond. Ik was net bij Ankie Willemsen geweest voor een huidbehandeling voor een onzuivere huid. De behandeling bestond uit een peeling en een reiniging, die overigens hartstikke goed was (dat wil ik wel even meegeven voordat je verder leest). Ik was echter even vergeten hoe het was om zo'n behandeling te krijgen. Daarmee bedoel ik vooral, hoe je eruit komt te zien ná zo'n behandeling. De laatste keer dat ik een schoonheidsbehandeling onderging was ik een jaar of veertien, de tijd waarin ik heel erg last had van acne. Ik was erg onzeker; mijn acne speelde daarbij een grote rol. Mijn oma had me een behandeling cadeau gegeven voor mijn verjaardag.
Toen ik daar in Haarlem de behandelkamer uit kwam realiseerde ik me opeens weer hoe dat voelde om met een acnehuid, volledig make-uploos, over straat te gaan. It sucked. Back at it again naar die onzekere veertienjarige scholier die nooit had durven denken aan een modellencarrière. Toch is het meisje op die foto's toch echt dezelfde persoon. Het zette me aan het denken en ik besloot een artikeltje te tikken, in het bijzonder bedoeld voor diegenen die met hetzelfde struggelen als ik. Ik vind het best wel een beetje spannend om hier zo open over te praten, maar ik hoop dat ik er mensen mee kan helpen. Ook als je geen acne hebt/hebt gehad, is het misschien een goede eyeopener :)

Goed, even terug blikkend op mijn situatie in Haarlem. Ik wilde het liefst een zak over mijn hoofd trekken tot ik weer thuis was en vervolgens een paar dagen in bed kruipen. Als ik hedendaags aan mensen vertel over mijn huidproblemen, geloven ze me meestal niet. Niet zo gek ook. Ik postte vanmiddag nog een foto op Instagram waarop ik te zien ben in kleding van het Spaanse merk Shana, een kledingwinkel waar ik samen met een ander model van Blow Models het gezicht van ben. Mijn huid ziet er daar zonder overdrijven uit om door een ringetje te halen. Op dat moment was dat ook zeker het geval; althans, ik had hier en daar een beetje oneffenheden, maar niet erg duidelijk zichtbaar. Het zit echter in mijn genen dat ik bij hormonale schommelingen (met andere woorden, puberty sucks) af en toe wat erger last heb van mijn huid dan normaal. Hoort erbij (soms), kan gebeuren. Het is alleen niet erg handig als je geboekt wil worden door agencies en je onzuiverheden te duidelijk zichtbaar zijn. Precies om deze reden had ik dus een afspraak bij de schoonheidsspecialiste in Haarlem. Het doel is dat mijn huid uiteindelijk mooi wordt, maar daarvóór moesten er wel eerst een aantal dingetjes worden weggehaald (om het zo maar even niet al te disgusting te beschrijven). En ja, dat gebeurt helaas niet pijnloos of zonder dat je er daarna uit ziet alsof je een gekke huidziekte hebt. Dát was ik eventjes vergeten. Toen ik buiten stond heb ik mijn vader gebeld, en die heeft me afgezet op Schiphol, vanwaar ik de intercity nam naar Den Bosch. Ik vermeed wel blikken van medereizigers; desondanks voelde ik me erg bekeken. Als klap op de vuurpijl trof ik op het perron een ondeugende kleuter die hand in hand liep met zijn moeder. 'Mama, wat is er met het gezicht van dat meisje?' (............) Au. F*ck met een hoofdletter.

Ik denk oprecht dat veel mensen die gezegend zijn met een mooie huid geen idee hebben hoe erg het hebben van acne je zelfbeeld kan aantasten. Het is iets persoonlijks, intiem, de gedachte dat je het hebt spookt constant door je hoofd. Je kan je er lelijk door voelen, bang zijn wat mensen van je vinden. Ik klink haast als een sentimentele jankbal als ik er zo over praat, maar ik overdrijf echt niet. Ik weet inmiddels alleen wel dat je jezelf echt gek kan maken omdat het wel degelijk ook gedeeltelijk psychisch is. Als je jezelf in de spiegel ziet oordeel jij harder over jezelf dan dat mensen om je heen dat zullen doen. Ik denk dat dit wel het eerste is wat ik wil meegeven: vrienden zullen echt niet anders oordelen omdat jij acne hebt. Dat verandert jou niet als persoon, het is alleen vooral vervelend voor JOU. Als je er nou heel erg mee zit zou ik je ook zeker aanraden om het hier behalve met familieleden ook een keer over te hebben met je beste vrienden. Geheid dat ze verbaasd gaan reageren op het feit dat je er zo onzeker over bent. Eerlijk zijn en open over dingen praten vormt sowieso wel de basis voor een extra sterke vriendschap, denk ik zo. 

Wellicht ben je nu ook wel benieuwd hoe het nou kan dat ik modellenwerk doe terwijl ik acne heb. Ik ben, na het uittesten van vele maskertjes en crèmetjes, meerdere malen langs de huisarts geweest. Ik ben meerdere malen weer terug gekomen omdat mijn huid niet helemáál reageerde op een middeltje zoals de bijsluiter dat beloofde. Een keer reageerde mijn huid zelfs zó heftig op iets wat ik had meegekregen, dat mijn hele gezicht ging branden en het zo rood werd dat ik net een wandelende tomaat was. Ik besloot in overleg met mijn ouders en de huisarts om aan de pil te gaan. Het is alom bekend dat je aankomt als je pil slikt; ik heb daar toen echter niet persé veel van gemerkt. En trouwens, drie kilootjes erbij op de weegschaal of acne; ik vond het geen moeilijke beslissing. 
De eerste maand reageerde mijn huid hormonaal juist wat heftiger, maar daarna kalmeerde het juist enorm en trok de acne grotendeels zelfs weg. Nu ik zeventien ben en druk bezig met in shape komen/blijven ben ik gestopt met de pil, omdat dit me toch in de weg stond bij het proberen om af te vallen. Het gevolg is wel meteen dat ik weer meer last heb van mijn huid. Na een stressvolle proefwerkweek en een relaxte vakantie met af en toe een beetje cheaten, zie je dat ook wel weer terug als het ware... Helaas. 

Door de jaren heen heb ik geleerd dat het voor mij het beste werkt mijn gezicht elke ochtend en avond te wassen met een facewash en nog extra reinigen met een milde toner. Verder gebruik ik ook PCLE crème voor als ik ga slapen. Verder, voor de hand liggend maar ook niet geheel onbelangrijk: NIET aan komen! Dat kan je echt het beste een schoonheidsspecialiste laten doen. Na zo'n behandeling (of als je er eigenwijs toch zelf al aan hebt gezeten) is je huid de eerste dagen wel 'beschadigd' als het ware. Ankie Willemsen gaf me een middeltje mee tegen de rode vlekken en om te helpen bij het genezen van mijn huid. Ik wil het toch even met jullie delen, omdat het naar mijn idee vrij goed werkt en ik er nog niet eerder mensen over heb gehoord. Het middeltje is van Dr. Tadlea en het heet 'Hydroative 1001 jelly'. Zoals de naam al verklapt is het een gel die helpt bij van allerlei huidproblemen, waaronder 'de onzuivere huid'. Blikkend op de ingrediënten spot ik onder andere aloë vera, een van de oudste en bekendste medicinale planten. Verder zit er ook wel alcohol in, maar de afgelopen twee dagen heb ik nou niet gemerkt dat mijn huid daardoor uitdroogt of iets. 
Het middeltje is op meerdere plekken in Nederland verkrijgbaar. Als je interesse hebt, zou ik je even aanraden een kijkje te nemen op de site (klik)

You Might Also Like

0 reacties